Kända gamblers doc holliday

 

John Henry var “Doc” Holliday född i Georgien 1851. Hans mor dog när han var tonåring, och hans far snabbt gift om sig. Hans familj hade stora förväntningar på John Henry eftersom hans far var en viktig person i stan och hade även blivit vald borgmästare, och så att behaga sina föräldrar, valde John Henry ett yrke – tandläkare. Han avslutade tandläkarhögskolan, serveras en tvåårig lärlingstid fick doktorsexamen i tandkirurgi, och med en partner, öppnade en tandläkare kontor i Atlanta.

Inte långt efter att han började jobba, berättade läkarna att han var svårt sjuk i tuberkulos och gav honom bara några månader kvar att leva. Han kan lägga till ett par månader till att dödsstraffet, de föreslog, om han flyttade till ett torrare klimat. Doc packade snabbt sina redskap och flyttade till Dallas, som var så långt som järnvägen sprang på den tiden. Han gjorde sitt bästa att vara verksam som tandläkare men hans ofta hosta trollformler gjorde det omöjligt att lyckas. Det är svårt att dra en tand eller infoga en fyllning när dataintrång med hosta. Som hans verksamhet sjönk, sökte han efter ett annat sätt att försörja sig och upptäckte att han hade mycket talang och naturliga förmåga som spelare, och han bestämde sig för att göra denna sin karriär.

Den amerikanska västern på den tiden levde upp till sitt rykte om att vara vilda, farliga och laglöst, så för att skydda sig Doc utövas med en kniv och pistol tills han blev en expert. Han reste runt i sydväst köpa barer, spel, och få in en rad argument, eldstrider, skottlossning och mord, vilket gav honom ett välförtjänt rykte som en otäck man med en dålig inställning. Du kan förstå hans hänsynslöshet, han kände att han hade inget att förlora eftersom han skulle dö snart ändå. Han trodde det skulle vara bättre att dö i en pistol eller kniv kamp än av tuberkulos. Han sprang hela tiden från en stad till nästa, ofta ett par steg före ett uppbåd ut till sträng upp honom. Han utmärkte som en spelare och trots alla upprörd i sin liv byggt upp en mindre förmögenhet av sina vinster.

I Fort Griffin, Texas, räddade han Wyatt Earp från en arg grupp av män som hade omringat honom och höll på att döda honom. Doc’s vanligt problem – slagsmål, gräl och mord – tvingade ut honom ur Fort Griffin och han gick Wyatt och Wyatts bröder i Tombstone, Arizona, en blomstrande silver-gruvstaden. Den Clancy gäng, ett gäng boskapstjuvar, tjuvar och mord enligt de flesta rapporter, sprang fritt omkring stan. Lokalbefolkningen tolereras dem eftersom de välbesökta barer och andra företag och medan i stan tog hand att uppföra sig. Ike Clancy, ledaren, och hans anhängare förbittrade ankomsten av Earps och Holliday som började föra lag och ordning i området. De plockade en kamp med Doc (lätt att göra eftersom Doc’s grälsjuka naturen) och bestämde sig för att döda honom. Grälet eskalerade och resulterade så småningom i den berömda Gunfight vid OK Corral 1881. Det är oklart exakt vem som startade det och trots alla den hype det varade bara trettio sekunder och endast tre män dödades. Doc Holliday fick en kula i höften, som bara fick ett blåmärke, och han överlevde. Många eldstrider på Gamla Väster var blodigare, men detta lyckades uppnå de flesta ryktbarhet. Wyatt Earp och Doc Holliday greps för mord, men de var aldrig provat eftersom juryn sade att det inte fanns tillräckliga bevis.

År 1887 Doc’s hälsa försämrades snabbt och i november samma år dog han säger, “Det här är roligt.” Vad var han tänkande? Han var säker på att han skulle bli dödad i en eldstrid, eller hängande i slutet av ett rep, eller av en kniv i revbenen. Han dog fridfullt i sängen och till honom att det var roligt. Vänner och fiender prisade Doc Holliday som den kanske bästa spelaren i Västern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *